Epigenetica, Theta Healing® și reprogramarea ADN-ului
Gandurile…Ce sunt gandurile? Sau emotiile?
Nefiind la fel de materiale ca si corpul fizic, mai demult nu le vedeam legatura cu taramul fizic. Cu lumea materiala are de-a face corpul fizic, ceea ce putem “face” cu mana si ochiul poate surprinde si certifica drept “real”. Asa, un gand, fara substanta fizica, ce ar putea el sa faca si sa aduca aici in lumea materiei?!
O cunoastere mai indedita, deschisa de curand, este aceea ca orice aspect manifest are substrat, are substanta. Chiar daca nu are substanta cum o cunoastem la nivelul pietrelor sau la nivelul corpurilor umane.Orice exista pe lumea aceasta este cumva alcatuit din ceva. Asa ca apare intrebarea: cat de material este un gand? Totusi exista si fara sa fie alcatuit din aceeasi materie solida din care e alcatuit corpul fizic…Sau cat de materiala e o emotie? Din ce e facuta? Si aici a aparut provocarea mintii mele sa poata cuprinde ca ceva ce nu poate fi vazut, ce nu va fi pipait, ce nu are gust si nu voi putea in veci sa individualizez asa cum stiam eu.
Orice exista inseamna ca e creat, chiar daca poate fi omeneste perceput in prezent, chiar daca nu. Orice nu exista e in taramul nemanifestat.
Si atunci ce e cu aceste aspecte non-materiale si totusi materializate care zi dupa zi se lasa experimentate de noi ca oameni?!
Un raspuns a aparut odata cu epigenetica, incipient studiul asupra genelor si influentei lor asupra felului in care se concretizeaza viata noastra. Iata un extras din “epigenetica definitie si paradigma”
Cel mai important lucru relevat de epigenetica este faptul că totul stă în puterea noastră, că avem în mâinile noastre frâiele care ne pot schimba viaţa în mai bine. epigenetica este ştiinţa care a reuşit să demonstreze că felul cum alegem să ne hrănim, să gândim sau să ne trăim viaţa produce schimbări în corpul nostru care nu depind numai de bagajul genetic cu care am venit şi care era considerat până nu demult responsabil de toate problemele noastre. În schimb înţelegem că acest bagaj genetic poate fi folosit în diverse moduri prin activarea sau dezactivarea unor gene, ca un răspuns al organismului nostru la mediul cu care interacţionează – aceasta putând fi considerată o capacitate avansată de adaptare la orice mediu, pe care o avem cu toţii dar nu suntem conştienţi de ea.
Genele par ceva cu un substrat mult mai material decat gandurile. Valoarea lor este insa mult dincolo de materia din care sunt alcatuite si anume in informatia si potentialul informational pe care il aduc. Fiecare gena are in ea atata informatie capabila sa creeze cu mult mai mult decat materia ei fizica. Asa cum o ghinda are in ea potentialul unui stejar care poate trai 1000 de ani. Exemplu acesta ma bucura de fiecare data, e vizual de impact pentru mine: cum se poate ca o ghinda, care e atat de mare cat e o ghinda, sa aduca in lumea asta un stejar, care e atat de mare cat e un stejar matur. Pur si simplu si in virtutea legilor creatiei, tot ceea ce trebuie sa stie stejarul ca sa fie stejar, toate informatia necesara, e continuta in ghinda. Nimic nu lipseste. Si poate exista ceva mai mult decat atat. Pentru ca in aceeasi ghinda exista si informatia utila stejarului ce sa faca atunci cand mediul nu mai e chiar asa cum il stie.
Am vizitat Padurea Letea. Acolo exista stejari asa cum exista si pe dealurile Moldovei. Insa stejarii din Padurea Letea arata diferit. La fel de longevivi, insa unici ca aspect. Mai intortocheate crengile, mai noduroase, nu la fel de inalti, altfel dimensionate trunchiurile. Acesti copaci “au stiut” cum sa creasca si cum sa se adapteze conditiilor de mediu diferite, ramanand in acelasi timp stejari. Asa si noi, am ramas oameni si in acelasi timp suntem si albi si negri, si pesimisti si optimisti, si cu succes si considerand ca am esuat, si razand si plangand.
Libertatea pe care ne-o ofera descoperirile din epigenetica este foarte pretioasa: ne subliniaza ca indiferent de istoricul pe care l-am avut eu ca fiinta umana, indiferent de istoricul pe care il am eu din mostenirea neamului meu biologic, gama alegerilor pe care le pot accesa este mult mai extinsa. Doar pentru ca informatia din genele mele este astazi aceasta si ma conduce la rezultatul A, acest lucru nu este pentru a ma restrictiona, pentru a ma opri ca informatia din genele mele sa fie maine alta si rezultatul la care voi ajunge sa fie B.
epigenetica a ajuns la un rezultat interesant: felul in care gandim despre noi insine are impact asupra cum ne simtim, asupra starii corpului fizic. Genul de emotii in care ne infuzam zilnic are impact asupra modului in care gandim despre noi insine si apoi are impact asupra starii de sanatate. Si cand zicem sanatate ne referim la sanatate fizica, emotionala si mentala. Exista o minte sanatoasa si echilibrata, la fel cum exista si o minte surescitata care a preluat controlul si se indreapta naravas in directii fanteziste. Oricum perceptia vietii este pentru multi dintre noi o creatie a mintii umane; uneori aceasta creatie a mintii se indeparteaza de echilibru si se duce catre excesiv anxios, excesiv infricosat, excesiv fara speranta.
Mai exista si ceea ce numim sanatate emotionala: oameni care sunt capabili sa traiasca intreg spectrul emotional, sa simta cu fiinta lor ce inseamna o anumita emotie si la fel de usor sa iasa din acea stare pe cat de usor au intrat. Si cea mai evidenta este starea de sanatate fizica pe care o sesizam mai usor cand este si cand nu este. Cand stanutam, ne curge nasul, ne doare burta, ne tine mijlocul, atunci presupunem ca ne-am pierdut reperul de echilibru care se numeste “sanatate fizica”.
Cele trei: mentalul, emotionalul si fizicul, se arata a fi conectate in mod direct. Plus mai suntem conectati si la nivel transgenerational si ne influentam unii pe altii din generatie in generatie la nivel de stare fizica, la nivel de cum gandim si cum simtim viata. Din punctul meu de vedere aceasta este mostenirea pe care o transmitem din generatie in generatie; acest bagaj de informatii, aceasta bogatie a unui neam trece la nivel de informatie de la o generatie la alta. Informatia aceasta, in mare legatura si cu informatia din gene, este aceea care va asigura propagarea in generatiile urmatoare si asigura supravietuirea omului cel putin la parametrii care au fost atinsi pana acum. Ceva de genul: “Urmand aceasta cale pe care o stim noi, vei ajunge cel putin pana unde am ajuns si noi”. Acest punct “unde am ajuns” este relativ bun sau relativ rau, depinde la ce anume ne raportam. Insa oricum ajungem undeva. Ceea ce poate fi linistitor din perspectiva stramosului care vrea sa securizeze cumva viitorul urmasilor sai.
Din acest punct mai departe intervine fiecare individ cu propria lui disponibilitate de a experimenta viata. Uneori vedem copii care seamna leit cu parintii lor in ceea ce vorbesc, in ceea ce gandesc in ceea ce faptuiesc; alteori vedem copii care par total opusi felului in care sunt parintii. Indiferent de felul in care aleg sa se exprime, bagajul de informatie transmisa pe filiera neamului este toata acolo, ca potential ea exista. Exprimarea ei este la alegerea fiecarui individ. Asa suntem cu totii pe acest Pamant: ni se ofera totul si putem avea totul. Cat alegem sa cerem si sa primim e specific fiecaruia dintre noi.
Stiinta prin progresele sale a ajuns la anumite concluzii pe care e capabila sa le demonstreze iar si iar in feluri care sa multumeasca mintea omeneasca. Atunci cand cuprindem in aria ratiunii un aspect al vietii ne simtim mai linistiti si putem accepta mai usor.
Gandurile, care nu au consistenta materiala, au un substrat energetic. Fiecare gand este o emisie de energie; pe care o directionez catre mine sau catre un alt om. Genele, aspectele din interiorul nucleului celulelor corpului, zicem ca au consistenta materiala. Si in acelasi timp au o consistenta informationala care se bazeaza pe un substrat energetic. Energia din genele noastre este influentata de energia gandurilor si energia emotiilor pe care le experimentam. Si invers.
Cand imi doresc un anumit rezultat in viata mea, cum ar fi sa castig o cursa, sa iau examenul, sa trec cu bine o perioada aglomerata la munca, sa incheg o relatie de cuplu si sa fiu cu omul iubit de mine, e rost sa am grija echilibrat de toate aspectele mele: fizic, mental si emotional. Si pot face acest lucru. Puterea e in mine.