Banii și iarași banii…
Ma pregateam pentru un curs cu tema “Constiinta Bogatiei” in care se lucreaza folosind tehnica Theta Healing. Invitabil, un subiect de lucru au fost celebrii “bani”.
Banii si iarasi banii…
Si nu era prima intalnire cu convingerile limitative, si mai ales denigratoare, despre bani.
Pe vremea in care oamenii cautau un tap ispasitor pentru cat de rau le merge, au gasit potrivit sa puna multe rele in carca banilor.
“Banii nu aduc fericirea”
“Banii aduc nefericirea”
“Banii multi atrag ghinionul”
“Cine are bani multi nu doarme linistit”
“Banul e ochiul dracului”
“Banul il strica pe om”
“Banii sunt motiv de cearta in familie”
“Banii dezbina familiile”
“Unde sunt bani nu e armonie”
“Cel bogat nu intelege pe cel sarac”
“Mai bine sarac, dar cinstit”
“Banii se fac greu si se cheltuie repede”
“Banii sunt murdari”
Am trait o poveste de demult despre cat de “nocivi” sunt banii in acelasi timp cu o pornire de a-i avea. Majoritatea dintre noi traim in aceasta lume cu ideea ca banii ne folosesc atat pentru a obtine hrana, adapost de calitate, si distractiile si recompensele pe care ni le oferim.
O astfel de abordare conflictuala a dus, in cazul meu, la un conflict interior, la frica de a nu avea suficienti bani niciodata, si la un mod inconstient, dar eficient, de a scapa de bani cat mai repede.
Adica de multe ori, chiar cand castigam o suma frumoasa de bani, cumva acesti bani se duceau repede, fara sa ma fi bucurat ca i-am avut si, mai neplacut, fara sa simt bucuria ca ii folosesc. Ciudata comparatie, insa imi vine sa exemplific astfel: ca atunci cand duc gunoiul si vad in acesta doar ceva de care trebuie sa ma debarasez repede.
Pregatirile pentru cursul cu tema “Constiinta Bogatiei” mi-au oferit posibilitatea sa vad acest mecanism inconstient de “protectie” pe care il aveam in functiune. Adica vreau bani, banii imi sunt de folos, insa sunt “asa de rai” ca este “pentru binele meu sa ma debarasez de ei cat mai repede”…Altfel nu poti sa stii ce lucruri pot face acesti “bani rai”…
Ceea ce am constatat in cazul meu e ca pentru ca am crezut in adevarul acestor convingeri si le-am si regasit in viata de zi cu zi
* cum ar fi certurile parintilor aflati in situatii financiare precare
* sau frica parintilor ca vor ramane fara bani
* si in vesnica lor retinere in a-i cheltui
Daca ma uit un pic altfel la perspectiva despre trecutul meu ca individ, de copil am simtit ca imi vin banii usor. Cand eram mica primeam de la bunici, de la rude, bani suficienti pentru poftele mele de copil. Asa aveam mereu la dispozitie pentru vreo pofta copilareasca. In adolescenta aveam bursa de merit la scoala, si pentru ca am fost un elev cu rezultate foarte bune, am putut experimenta ideea ca prin munca constiincioasa si atunci cand esti intre elite, ai parte si de bani. Am mai avut parte si de suportul parintilor, care desi aveau o situatie materiala simpla, au creat un soi de intelegere intre noi ca sa ma sprijine. De exemplu ei priveau celebra “alocatie oferita de stat copilului” ca apatinind copilului si mi-au lasat acei bani la dispozitie si cu libertatea de a face ce voiam eu cu ei.
Cu toate astea, chiar daca am simtit de copil ca imi vin banii usor, credintele despre bani erau bine inradacinate din neamul nostru. Si asa s-a nascut un conflict: una era ce experienta percepeam prin filiera neamului nostru, si cu totul altceva ce imi aparea din perspectiva mea personala.
Care era perspectiva cea “corecta”?!
Dintr-un astfel de istoric conflictual, neavand posibilitatea sa discern asupra perspectivei “corecte”, s-au nascut mai apoi resentimente. Resentimente fata de bani care s-au manifestat in sentimente de nefiresc, de respingere in relatia mea cu banii. Iar aceste resentimente profunde se manifesta ca niste bariere. In general cautam sa ne tinem departe de oamenii, de locurile, de obiectele fata de care avem resentimente. Resentimentele sunt ca o forma de protectie.
Universul isi facea treaba si karma mea buna pe bani functiona. Adica imi veneau bani. Insa puterea mea era in simtire: pot sa aleg daca ma simt bine impreuna cu banii sau nu. Si alegerea mea categorica era “NU”.
Marele castig al acestei constientizari (ca traiesc un resentiment fata de bani, in cazul meu) a fost ca am putut sa aleg daca vreau sa nu sa ma eliberez de resentiment. Dezvaluit din latura inconstienta acum resentimentul devine o optiune.
Pot sa aleg daca il mai pastrez, pot sa aleg daca renunt la el.
Folosindu-ma de tehnica Theta Healing am ales sa ma eliberez de resentiment si sa curat perceptia mea despre bani.
Apoi am putut lucra pe mecanismul inconstient de a “scapa de bani cat mai repede”. I-am multumit cu recunostinta pentru ca mi-a servit, si am cerut energiei creatiei sa transforme acest aspect. Astfel am fost asistata atat pentru a elibera: convingeri mentale, reziduuri emotionale, promisiuni si legaminte de renuntare si legaminte de saracie. Am primit sentimente noi de siguranta in preajma banilor, sentimentul ca merit banii pe care ii am, si ii folosesc cu discernamant si ma pot bucura de ei si de ceea ce consider ca obtin cu sprijinul lor.
Invatarea unor noi notiuni, invatarea unei perceptii noi despre viata nu mai vine prin experienta, in timp indelungat, cu pretul real al experientei, ci vine intuitiv si instaneu, ca o descarcare de informatii noi si o reconfigurare instanee a modului in care folosim informatia.
Acest mod de invatare reprezinta in sinea lui o mare bogatie.
In incheiere, vreau sa te invit la un moment de reflectie:
Cum privesti tu banii? Cum ai primit din familie, din societate imaginea despre bani?
Care sunt experientele tale reale cu banii (daca ar fi sa iti privesti viata renuntand la acei ochelari ai perceptiei mostenite din familie si din neam)?
E vreo diferenta?
Te invit sa comunicam si sa ne impartasesti ce ai descoperit, imbogatindu-ne si transformandu-ne impreuna credintele!
Zi frumoasa pana la urmatoarea citire, care cred ca va fi tot despre subiectul bogatiei.